Friday, March 9, 2007

(بزرگان خشک1(مرحوم الله بخش

نوشتن در مورد بزرگان خشک که حق بزرگی بر گردن امروزیان دارند کار محققان و نویسندگان مسلط بر ادبیات عربی و فارسی است و تحقیقی جامع و کامل نیاز دارد اما نوشتن مختصری در مورد این بزرگان در حد توان خالی از لطف نخواهد بود.امیدوارم که مورد پسند دوستان واقع شود و ما را در این کار یاری رسانند.

یکی از بزرگان خشک که تاریخ تولد وی به درستی معلوم نیست مرحوم الله بخش است .اما با توجه به اشعاری که از وی باقی مانده می توان به اطلاعاتی در مورد وی پی برد.
گذشت غین و شین و طا ز هجران محمدی
که این چکامه نظم شد به رسم یادگار من
در فرهنگ عربی غین1000،شین 30و طا 9 است بنا براین طبق این بیت وی در سنه 1309در قید حیات بوده است.همچنین نامه هایی که به فدایی خراسانی نوشته است نشان می دهد که با وی هم دوره بوده است.
ای فدایی وصف حق می گویی در هر صبح و شام
مخلصا وصف مدح شهنشاه را مدامی کن بیان
مرحوم الله بخش در هنگام کودکی زمانی که پدرش او را با نوکری برای جمع آوری هیزم به صحرا می فرستاد به جای رفتن به صحرا به مکتب رفته و به سخنان ملای مکتب گوش فرا می داد تا اینکه پدرش فهمید و او را به مکتب فرستاد
با توجه به اشعار به جا مانده از او معلوم می شود که وی از دوری مولانا سلطان محمد شاه در رنج و عذاب بوده
سالها بودم ز هجر آن بت سیمین عذار
در فغان و ناله همچون بلبلان لیل و نهار
بند بند استخوانم سوخت از هجران او
آتش هجران گرفته دامنم در روزگار
از مرحوم الله بخش آثاری دست نویس با خطی بسیار خوش باقی که از آن جمله می توان به ٢٥ بیاض که بیشتر شعر های خود او بوده و همچنین ٦ قرآن اشاره کرد.
نامه های او به دوستانش در دیزباد به خصوص به فدایی نشان از تسلط بالای وی در ادبیات فارسی و عربی دارد

1 comment:

ر غلامی said...

با سلام دو نکته درباره مرحوم الله بخش هست: اولا ایشان در حدود سال 1270 هـ.ق به کتابت مطلوب المومنین خواجه نصیرالدین طوسی مشغول بوده و ثانیا اینکه در حدود سال 1330 ه.ق نامه هایی را برای زنده یاد فدایی خراسانی می فرستاده است